Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

H τέχνη της απουσίας

Η τέχνη της «απουσίας»
Κωνσταντίνα Κατρακάζου, «Απουσία», μικτή τεχνική, 2012
 
Aποτέλεσμα αναζήτησης και έρευνας διεπιστημονικής ομάδας που γεννήθηκε ως αντίδραση στα σημεία των καιρών είναι η «Απουσία», το σχέδιο εργασίας που εγκαινιάζεται στην Ελληνοαμερικανική ΄Ενωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) την Τετάρτη 25 Απριλίου (ώρα 8.30 μ.μ.).
Η εικαστική έκθεση «Απουσία» αποτελείται από έργα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου, ενώ η επιμέλεια ανήκει στη Λουίζα Καραπιδάκη.


Μία μακρά περίοδος φιλοσοφικών αναζητήσεων και έρευνας της διεπιστημονικής ομάδας των Φαίης Ζήκα, Λουίζας Καραπιδάκη, Κωνσταντίνας Κατρακάζου και Θανάση Χατζόπουλου με θέμα την απουσία αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης της εικαστικού Κωνσταντίνας Κατρακάζου η οποία στην εικαστική της έκθεση ψηλαφεί τις δυνατότητες να καταστήσει την ίδια την απουσία παρούσα. Από τη ριζική μορφή απώλειας, το θάνατο, ο οποίος αποσιωπάται θεωρούμενος ταμπού, κάθε μορφή απουσίας στην εποχή μας τείνει να ακυρωθεί. Στην εικαστική εγκατάσταση, η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας διαφορετικά εκφραστικά μέσα, διαπραγματεύεται εννοιολογικά την απουσία κυρίως από την πλευρά της έλλειψης επικοινωνίας και μας φέρνει αντιμέτωπους με μία άλλη διάσταση της έννοιας απουσία. Σημείο αναφοράς της είναι η αντιφατική έννοια του απόντος-παρόντος ανθρώπου. 
 
Κι ενώ η εποχή μας καθημερινά ευνουχίζει την αμεσότητα, εμείς πόσο παρόντες μπορούμε να είμαστε στην «Απουσία»;

Την εικαστική έκθεση «Απουσία» πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις, οι οποίες ήταν επίσης αποτέλεσμα των διεργασιών της διεπιστημονικής ομάδας. Στις 7 Μαΐου διοργανώνεται ημερίδα με θέμα την απουσία. Θα μιλήσουν οι: Φαίη Ζήκα (φιλόσοφος), Λουίζα Καραπιδάκη (ιστορικός τέχνης), Νίκος Καραπιδάκης (ιστορικός), Δήμητρα Μακρυνιώτη (κοινωνιολόγος), Αλεξάνδρα Μουρίκη (φιλόσοφος), Παναγιώτης Πανόπουλος (ανθρωπολόγος), Ηλίας Παπαγιαννόπουλος (φιλόσοφος), Θανάσης Χατζόπουλος (ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ποιητής). Στις 14 Μαΐου πραγματοποιείται συναυλία με το Μουσικό και Συνθέτη Vangelino Currentzis. Στις 24 Μαΐου φιλοξενείται ποιητική βραδιά. Σύγχρονοι έλληνες ποιητές θα «δείξουν» με τις αναγνώσεις τους πως με την ποιητική τους παρουσία συνεχίζουν να εγγράφουν στην ποίησή τους την απουσία σε ένα πολύχρωμο σύμπαν ποιημάτων όπου η απουσία παίρνει τις πιο απρόσμενες μορφές για να «εμφανιστεί». Μαζί τους έλληνες ηθοποιοί θα διαβάσουν ποιήματα των απόντων ποιητών «περί απουσίας».

Απουσία
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής ΄Ενωσης 
(Μασσαλίας 22)
25 Απριλίου - 25 Μαϊου 2012
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή: Το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάμε με το βιβλίο!!!!

Πάμε με το βιβλίο!!!!