Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Irena Sendler



Το όνομά της ήταν Ειρήνη. Έζησε έναν φριχτό πόλεμο. Τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.



Γεννήθηκε το 1910 στο Otwok, μία πόλη κοντά στη Βαρσοβία. Επηρεάστηκε πολύ από τον πατέρα της, που ήταν γιατρός σοσιαλιστής και οι ασθενείς του ήταν κυρίως φτωχοί Εβραίοι.

Η Irena έγινε κοινωνική λειτουργός. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία το 1939, επιδόθηκε στη βοήθεια των καταδιωκόμενων Εβραίων. Τους συμπεριέλαβε στις λίστες των ανθρώπων που βοηθούσε το τμήμα Κοινωνικής Προνοίας με χριστιανικά ονόματα και για την πιθανή περίπτωση ελέγχου από τους Γερμανούς δίπλα στα ονόματά τους έγραφε πως είχαν προσβληθεί από ασθένειες όπως τύφο ή φυματίωση...

Το 1942 οι Ναζί δημιουργούν το γκέτο της Βαρσοβίας όπου φυλακίζονται εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι. Η Ιρένα καταφέρνει να έχει καθημερινή άδεια εισόδου στο γκέτο με σκοπό τη μεταφορά φαγητού, φαρμάκων και ρούχων. 5.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα μήνα... Αποφάσισε, λοιπόν, να βγάλει τα παιδιά τουλάχιστον έξω από κείνη τη φριχτή φυλακή.



Άρχισε λοιπόν να οργανώνει το σχέδιό της! Έπρεπε καταρχήν να βρει οικογένειες που θα "υιοθετούσαν" τα Εβραιόπουλα και θα τα έκρυβαν στα σπίτια τους, ρισκάροντας, φυσικά, τη ζωή τους. Ήξερε πως αυτό δεν ήταν εύκολο. Επιπλέον, έπρεπε να βρει τρόπο εξόδου των παιδιών από το γκέτο. Τα κατάφερε και τα δύο. Η ίδια ως νεαρή μητέρα έπεισε αρκετές Πολωνίδες να δεχτούν στο σπίτι τους ένα ακόμη παιδί... Το σχέδιο δράσης μπήκε αμέσως σε εφαρμογή. Έβαζε τα παιδιά σε νοσοκομειακά αυτοκίνητα και στη συνέχεια τα αναλάμβαναν οι ανάδοχες οικογένειες δίνοντάς τους ψεύτικες ταυτότητες... Το πώς έφευγαν βέβαια, μέσα από το στρατόπεδο ήταν απίστευτο! Μέσα σε σάκκους όπλων, σε σακιά από πατάτες, σε κοφίνια... αλλά και κανονικά από την δεύτερη πόρτα της εκκλησίας του γκέτο ανακατεμένα με το υπόλοιπο εκκλησίασμα...

Η αγωνία των γονέων τους ήταν ολοφάνερη: "Μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι θα ζήσουν;" ρωτούσαν την Ιρένα. Εκείνη το μόνο που μπορούσε να εγγυηθεί ήταν ότι θα πέθαιναν αν έμεναν μέσα...
"Στα όνειρά μου", έλεγε, "ακούω ακόμα τις κραυγές των παιδιών όταν άφηναν τους γονείς τους"...

Κατάφερε, όμως, με αυτόν τον τρόπο να σώσει περίπου 2.500 παιδιά!!!



Ίδρυσε, έτσι, το παιδικό τμήμα της οργάνωσης "Βοήθεια προς τους Εβραίους".

Το 1943 οι Γερμανοί ανακάλυψαν τη δράση της, τη συνέλαβαν και τη βασάνισαν με τις γνωστές μεθόδους τους, τόσο πολύ που έσπασαν τα χέρια και τα πόδια της. Την έσωσε από βέβαιο θάνατο η ... δωροδοκία. Φίλοι της από την οργάνωση πλησίασαν με το πουγκί τους ανώτερα στελέχη των ναζί, τα οποία "φιλοτιμήθηκαν" και την πέταξαν αναίσθητη σε ένα δάσος... Έζησε, όμως!

Για πολλά χρόνια η Ειρήνη ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μα το 2000 μία ομάδα φοιτητριών (Elizabeth Cambers, Megan Stewart, Sabrina Coons και Janice Underwood)μαζί με την καθηγήτριά τους Norman Conard την έφεραν στο προσκήνιο. Έγραψαν ένα θεατρικό έργο με τίτλο: "Life in a jar" που περιέγραφε τα ηρωϊκά της κατορθώματα. Το έργο βραβεύτηκε και παρουσιάστηκε από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, συγκινώντας πλήθος ανθρώπων. Έγινε, έτσι γνωστή πια στο ευρύ κοινό.

Πέθανε το Μάιο που μας πέρασε. Στην πολωνική τηλεόραση έγιναν τα σχετικά αφιερώματα στη μνήμη της. Σε ένα από αυτά μίλησε ο τελεταίος επιζών αρχηγός της εξέγερσης του γκέτου της Βαρσοβίας, Μάρεκ Έντελμαν, είπε:

"Οι άνθρωποι που βοηθούν τους συνανθρώπους τους, που στέκονται στο πλάι τους, που υπερασπίζονται τους αδυνάτους, είναι πολύ, δυστυχώς, πάρα πολύ σπάνιοι. Ο κόσμος που ζούμε θα ήταν σίγουρα καλύτερος, αν υπήρχαν περισσότεροι αλτρουιστές, έτοιμοι να βοηθήσουν τον πλησίον τους".



Η ίδια η Irena σε μεγάλη ηλικία πια έλεγε:
"Έκανα πολύ λίγα. Θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα. Αυτή η τύψη θα με συνοδεύει μέχρι το θάνατό μου"...

Καθώς τα διάβαζα αυτά στο νου μου ήρθε η τελευταία σκηνή από την ταινία: "Η λίστα του Σίντλερ". Κι αυτός είχε παρόμοια ζωή με την Ιρένα και παρόμοιες σκέψεις... Η σκηνή είναι συγκλονιστική.



Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν πιο πολύ κι από όλο το χρυσάφι του κόσμου!

Γελαστή, ηρωική Ειρήνη! Γράφω το όνομά σου στην καρδιά μου. Κρατώ το χαμόγελό σου. Με αυτή τη φωτογραφία σου θέλω να σε θυμάμαι.

16 σχόλια:

amazone είπε...

Η Ειρήνη είναι μια προσωπικότητα άξια θαυμασμού.
Εγώ δεν ήξερα τίποτα γι'αυτή και για τις ηρωικές πράξεις της.
Με χαροποίησε ιδιαίτερα που έμαθα κάτι για τη ζωή της.
Αλλά αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ήρωες για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα.
Και άμα γνωρίζαμε τα παιδιά θα έλεγαν κρίμα έχουμε περισσότερη ιστορία :P

amazone είπε...

Το ανθωπάκι είναι λάθος!!!
:(

Antoine είπε...

Φέτος πληροφορήθηκα ότι την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου έγινε μία εκδήλωση στο πρώην λύκειό μας με παρόντα κάποιον που αφηγήθηκε πως έζησε ο ίδιος τα χρόνια της κατοχής.
Εμείς πέρσι είχαμε πάρει συνέντευξη άπο άνθρωπο που εξορίστηκε κατά τη διάρκεια της διδακτορίας του '67 και αποκομίσαμε ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για την ιστορική πλευρά του θέματος όσο και για την προσωπική ζωή του ίδιου του εξόριστου.
Ήταν μια καλή κίνηση από την πλευρά των καθηγητών γιατί κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Η ιστορία μου θύμησε το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Τα δεινά του πολέμου είναι φοβερά. Χαρακτηρίζω τη γενιά μου τυχερή που δε μεγάλωσε στη δυστυχία, αλλά μπόρεσε να μορφωθεί.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Εχω διαβάσει γι' αυτήν σε βιβλίο πριν χρόνια , ήταν υπέροχο βιβλίο , δεν θυμάμαι πως το έλεγαν.Καλημέρα φίλη μου !

roadartist είπε...

Μπράβο..Πολυ ομορφο αφιερωμα..
Μου αρεσαν και τα λογια που εχεις γραψει στα δεξια του μπλογκ (απο καζαντζακη κλπ)
Καλο μηνα, φιλια!

mystery girl είπε...

Υπάρχουν αλήθεια κάποιοι άνθρωποι που βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους και πάνω απο την ίδια τους τη ζωη. Προσωπικότητες που οι λέξεις εγωισμός,ιδιοτέλεια & προσωπικό συμφέρον, τους είναι τελείως άγνωστες , αντίθετα ξέρουν μόνο απο δώσιμο ψυχής και αγάπης χωρίς αντάλλαγμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά ήρωες και μόνο αισθήματα θαυμασμού και σεβασμού μου δημιουργούν. Αναρωτιέμαι όμως όσο καλός άνθρωπος κι αν πιστεύω πως είμαι(και μετριόφρων) θα μπόρουσα και εγώ σε παρόμοιες συνθήκες να δράσω όπως η Ειρήνη? Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να ξεπεράσει τους φόβους του και τα όριά του και να γίνει ένας μικρός ή μεγάλος ήρωας?

WaNt3D είπε...

Είναι φοβερό το πως αυτή η γυναίκα, μέσα σε τέτοιες συνθήκες και ζώντας μέσα στο φόβο, βρήκε την ψυχική δύναμη να σώσει τόσα παιδιά. Χαίρομαι που αναρτήσατε το θέμα για αυτήν την άξια θαυμασμού γυναίκα ώστε να μαθαίνουμε κι εμείς οι νεότεροι...

Flora είπε...

@ amazone, αχτίδα, roadartist, mysterygirl, want3d...
πράγματι η ιστορία της Ειρήνης είναι συγκλονιστική και θα άξιζε να την αναφέρουμε στα σχολειά μας, στις οικογένειες και τις παρέες μας.

Σκοπεύω από δω και στο εξής (όταν βρίσκω χρόνο... συγχωρέστε με, είναι δύσκολο να είμαι original blogger με καθημερινές αναρτήσεις) να παρουσιάζω που και που μερικά πρόσωπα που θαυμάζω μέσα στις σελίδες αυτού του ιστολογίου.

Flora είπε...

@antoine

πολύ ενδιαφέρον ακούγεται αυτό για τη συνέντευξη με τον κύριο που διώχθηκε από τη δικτατορία... Την έχεις αυτήν την συνέντευξη;
Θα ήθελα πολύ να τη δω...

Ναι... η ιστορία της Ειρήνης θυμίζει την Άννα Φρανκ. Δόξα σοι ο Θεός που σώθηκε το ημερολόγιό της!

Άστρια είπε...

Πολύ ανθρώπινη, συγκινητική ανάρτηση.

Επιβεβαίωση ότι κάποιοι άγγελοι ζουν ανάμεσά μας και δεν είναι ανάγκη να τους αναζητούμε πάντα στον ουρανό. Μας αγκαλιάζουν, μας προστατεύουν και μας χαμογελούν.

Σε φιλώ:))

υγ. Και η "Πατρίδα", ποιοτική επετειακή ανάρτηση.

amazone είπε...

Κυρία πλέον δεν ανήκουμε στην ομάδα schooliganfreaks οπότε καλύτερα να αλλάξετε το 4 φίλες αγαπημένες.... ,σε 2 φίλες!!!
Ενοχλεί ελάχτιστα την Μινι

mystery girl είπε...

amazone,
δεν με ενοχλεί καθόλου, αντιθέτως θέλω να πιστεύω πως είμαστε 4 φίλες αγαπημένες. Γιατί έχεις αυτή τη γνώμη?

eirini είπε...

Πρώτη φορά διαβάζω την ιστορία της. Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ κάποια αναφορά στο όνομά της, ούτε να έχω διαβάσει κάτι ανάλογο σε κάποιο βιβλίο. Πολύ όμορφη ανάρτηση Φλώρα! Πραγματικά αυτές οι ηρωϊκές προσωπικότητες με συγκινούν πάντα. Είναι τόσο κρίμα να μην γνωρίζουμε την ιστορία τους.
Πολλά φιλιά!

amazone είπε...

Απλά επειδή θέλησες να διαγράψεις τα ονόματά μας από το μπλοκ και μου είχες πει ότι θα έλεγες στην κυρία να το αλλάξει!!!Κατάλαβα λάθος,συγνώμη............
Σίγουρεα είμαστε 4 φίλες αγαπημένες!!!:)

P. Kapodistrias είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Μορφώθηκα και συγκινήθηκα μαζί! Σπουδαία όλ' αυτά!

Unknown είπε...

شركات نظافة بالرياض
شركة تنظيف خزانات المياه بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
تنظيف فلل بالرياض
شركة نقل اثاث بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة كشف تسربات المياه بالرياض
شركة تنظيف موكيت بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف شقق بالرياض
here
here
here
here
here

Πάμε με το βιβλίο!!!!

Πάμε με το βιβλίο!!!!